Visit www.invinet.org

Xarxa Onion i les gaseles catalanes

Ahir dia 17 de Maig, la Xarxa Onion de Sabadell va organitzar una ponència sobre els punts claus pel creixement de les Pimes a Catalunya.

El ponent principal de la jornada va ser el catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra Oriol Amat que va ser presentat per la tinent d’Alcalde de Treball, Formació, Indústria i Innovació de l’Ajuntament de Sabadell, la Montserrat Capdevila.

A l’auditori del Vapor Llonch encara hi quedaven llocs, però hi havia força gent interessada en escoltar el que ens havia d’explicar el professor. Com sempre va satisfer les expectatives dels assistents amb una presentació optimista i rigorosa.

Va començar la intervenció reclamant un canvi d’actitud en tothom a l’hora d’enfrontar-nos amb la crisi, mostrant diversos exemples d’empreses que durant els pitjors anys de la crisi havien aconseguit reinventar-se i assolir quotes de creixement rebutjant el discurs “oficial” de donar la culpa a la crisi.

Ens va explicar després què és una empresa gasela. Es tracta d’empreses que:

 • Creixen millor
 • Creen molta ocupació
 • Viuen molts més anys

Els punts clau de les empreses gasela que han trobat després d’anys d’estudiar-les són els següents:

 1. Aposta per les persones, aconseguir la implicació del personal oferint més formació que la resta d’empreses i mitjançant sistemes de retribució variable.
 2. Excel·lència en els processos, assolint qualitat en els processos (ISO 9000) i innovació, tenint en compte que la innovació es refereix a fer canvis per generar riquesa o assolir despesa
 3. Orientació al client
 4. Diversificació prudent
 5. Finances prudents, és a dir, tenir un balanç sanejat i que el negoci tingui un gran potencial de retorn als inversors.

També va explicar la vida de les empreses gaseles. És xocant comprovar que les coses requereixen molt més temps i esforç del què un sol creure. En general, les empreses gasela passen les següents fases:

 1. Neixement, 4 anys perdent diners… la vall de la mort en va dir. Els inversors són Family, Fools and Friends. El 4rt any es sol arribar a l’equilibri.
 2. Diferenciació, els 6 anys següents les empreses cerquen la seva diferència competitiva.
 3. Explosió, els 4-5 anys següents són anys de gran creixement
 4. Estabilització, a partir del 14-15 any un 78% d’aquestes empreses gasela s’estabilitzen. Un 3% segueix creixent i un 19% té problemes. El camí que agafen aquestes empreses en aquest punt depèn de paràmetres difícils de quantificar:
  • Nivell d’esforç
  • Professionalització
  • Innovació
  • Màrketing i internacionalització
  • Dimensió i cooperació
  • Successió i gestió de conflictes.

Finalment, també va destacar algunes característiques d’emprenedors d’aquestes empreses:

 • Humilitat
 • Passió
 • No culpar a factors externs

En tot cas, una molt bona conferència. Felicitats a la Xarxa Onion per organitzar-la i a l’Oriol Amat per encomanar un alt nivell d’optimisme.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*